Hoe moet het zijn om als leerling te worden opgesloten in het lokaal van je doorgedraaide docent? De enige manier om te ontsnappen is het inzetten van al je kennis en vaardigheden. Je hebt één lesuur de tijd en de klokt tikt. 

Het idee ontstond in 2015 door de opkomst van escape rooms in Nederland. Na een personeelsdag in een escape room besloten wij dit idee door te zetten. In een escape classroom wordt een groepje leerlingen opgesloten in een lokaal met om zich heen allerlei biologische attributen. Zij moeten aanwijzingen vinden, hun biologische kennis combineren, vaardigheden toepassen, de BINAS gebruiken (die ze eerst moeten vinden..), alles om uiteindelijk voor het einde van het lesuur naar buiten te kunnen komen. Escape the Classroom kan bijvoorbeeld worden ingezet als examentraining voor havo/vwo, een mooie kers op de taart. De losse onderdelen van de escape room zijn ook goed in de zetten als activerende werkvorm in verschillende lessen.

In eerste instantie ontwikkelden wij deze werkvormen voor het vak biologie. Inmiddels ontwikkelen we materialen voor andere vakken en geven we workshops op conferenties voor onder andere het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en lerarenopleidingen.

Eindexamentraining havo/vwo

Video Leraar 24 (link naar artikel)