Voor het opzetten van een Escape room in de klas heb je materialen nodig. Een groot deel van de materialen in de ontworpen puzzels zijn standaard onderwijsmaterialen aangevuld met simpele cijfersloten en kistjes.

Sloten en onzichtbare inkt
Een link naar allerlei sloten en de onzichtbare inkt die wij gebruikt hebben in onze escape rooms: starterskit.

Kistjes
Kistjes zijn handig om van alles in te verstoppen en op slot te doen. Meer info bij de nieuwsberichten: Kistje nodig?

20160419_112226_HDR

Ons officiële Escape the Classroom houten kistje is er natuurlijk ook. Zelf te laseren of via een fablab bij jou in de buurt. Gebruik dan 6mm populieren triplex. Het ontwerp kun je hier downloaden: link.

Bestellen via Snijlab.nl. kan ook maar is qua prijs alleen aantrekkelijk in grote oplages. Hulp nodig? Neem dan contact op via het contactformulier.

Draaischijven
Een veelgebruikte puzzel werkt met draaischijven. Voorbeelden bij de puzzelconcepten.

De schijven zijn gemakkelijk zelf te maken met stanleymes en karton. Of met de lasersnijder, gebruik dan deze bestanden: draaischijven.svg of draaischijven.pdf

Leerlingen

Het is ontzettend leuk samen met leerlingen puzzels te ontwikkelen, het maken zelf verhoogt de leeropbrengst en leerlingen vinden het fantastisch om andere leerlingen de door hun gemaakte puzzels te zien spelen. Daarnaast is ons prachtige kistje ontworpen door Marc Langelaan en het ontzettend mooie logo door Max Nieuwstad.

 

Microscopische preparaten
Als uitbreiding in de puzzel Eiwitsynthese kun je gebruiken maken van microscopische preparaten met een verborgen boodschap. Deze preparaten zijn te bestellen bij Snijlab in Rotterdam.  Je krijgt dan kleurloze preparaten met fantasie algen en een verborgen boodschap. Minimale afname is 15 stuks en de kosten zijn 3,95 per stuk (incl BTW).

Hoe te bestellen?
Door de grote belangstelling heeft Snijlab Rotterdam de microscopische preparaten tot standaard bestelling gebombardeerd. Je hoeft dus alleen maar een mailtje te sturen naar info@snijlab.nl onder vermelding van het artikel “Escape the classroom preparaten”. Dan maken zij het verder in orde voor je.
Je ontvangt kleurloze preparaten die je daarna zelf kunt verven met behulp van glasverf.

(Zelf laseren kan ook: kleurloos acrylaat (1mm). De afmetingen van het preparaat is hetzelfde als een objectglas (75x26mm). Het ontwerp van de preparaten vind je hier (.ai file))
Preparaat voorbeeld

Op de preparaten zit een beschermfolie op die je er af moet halen. Beetje polijsten met wat schuurmiddel (Jif o.i.d.) en een sponsje/doekje maakt ze nog mooier (geen schuursponsje).
Op de foto zie je een kleurloos exemplaar en daarnaast eentje die is geschilderd. Ik koos ervoor om de figuurtjes rondom een letter zoveel mogelijk dezelfde kleur te geven. Hoe minder kleurcontrast, des te kleiner de kans dat je het met je blote oog ziet. Zorg dat je de uitgelaserde delen goed vult met verf. Laat de verf iets opdrogen en veeg alles wat er omheen zit weg. Eventueel er een beetje op wasemen, met je adem, als de verf te droog is. Als de verf nog heel nat is en je veegt over het preparaat heb je het risico dat je het in de delen veegt die je niet in die kleur wilt…

De verf moet uiteindelijk verhit worden volgens de gebruiksaanwijzing (verf voor porselein). Dat is niet nodig maar is vooral om de droogtijd te versnellen. Beste is om de preparaten liggend te bewaren voor een weekje. Dan weet je zeker dat de verf niet meer gaat ‘lopen’.